https://www.high-endrolex.com/18 2020. januárban elfogadta a képviselő-testület Hajdúszoboszló költségvetését - Czeglédi Gyula - Hajdúszoboszló város polgármestere

Hírek

2020. januárban elfogadta a képviselő-testület Hajdúszoboszló költségvetését

2020. január 23-án közel 8 milliárd forint főösszeggel egyhangú szavazással fogadta el a hajdúszoboszlói képviselő-testület a város költségvetését.
 
 
 
A forrás oldalon olyan mértékben növekedett a város adóerőképessége, hogy a költségvetési támogatásból valamennyit központilag visszafogtak. Saját adóbevételi oldal 267 millió forinttal nőtt, míg a normatív támogatás 15 millióval csökkent. Az idegenforgalmi adóból bő félmilliárd, az iparűzési adóból 1,3 milliárd forint folyhat be a város kasszájába – kezdte az elfogadott költségvetés részletezését Czeglédi Gyula polgármester, majd azzal folytatta, hogy az intézmények üzemeltetésére, működtetésére a pénz rendelkezésre áll. A bérfejlesztésekhez kellő források megvannak, a szociális juttatásokra az előző évihez hasonló összeget terveztek be.

                   tn4-szobi2019-11-08_120136

– A fejlesztések területén a megkezdett beruházások továbbvitele élvez prioritást – tért rá a beruházásokra a polgármester. – Ebben két kiemelkedő terület van. Az egyik a gyógyhelyi fejlesztés, amelynek tartalma a Mátyás király sétány, tehát a szállodasor felújítása mintegy 1,1 milliárdos, száz százalékos állami támogatású beruházással. Jelenleg a közbeszerzés az irányítóhatóság előtt van felülvizsgálatra, ha ez megtörtént, kiírjuk a pályázatot. A sétányon teljes infrastruktúra csere lesz, utána következik a felszíni burkolás, valamint élménypontokat alakítunk ki, amelyben a térségi vonzerők, például Debrecen és Hortobágy motivációja is megjelenik. Emellett érdekességként szolgálnak a kiállított művészeti alkotások is. Ha elkészül, esztétikai élmény lesz végigmenni a sétányon. A másik nagy beruházás a megyei összefogás alapján megvalósuló Magyar szürkék útján pályázathoz kötődik. Ebben a Bocskai korona hitelesített másolatát elhelyezzük a Bocskai múzeumban. Az ehhez szükséges beruházások, infrastrukturális fejlesztések, és maga a műalkotás is része a pályázatnak.
- Az előző évihez képest lényeges változás az idei költségvetésben, hogy városüzemeltetésre ebben az évben lényegesen több pénzt fordít Hajdúszoboszló. 568-ról 690 millióra növelik a városüzemeltetési kiadásokat. Ebben eszköz-, és gépbeszerzés, foglalkoztatás, létszám felvétel is szerepel, és egy városi főkertészt is szeretnénk alkalmazni a parkok szakszerű karbantartására, a régebbiek felújítására. A városgazdálkodási társaság kertészeti csoportját is szeretnék megerősíteni, hiszen nagy zöld felületek vannak. Cél a szebb, tisztább, rendezettebb, zöldebb város. Ebben a hulladékszállításra is nagyobb energiákat próbálnak mozgósítani.
- Saját beruházásainkban kiemelt helyet szeretnénk biztosítani egy bölcsőde fejlesztésnek 245 millió forintból. Fontos, hiszen sok a fiatal Hajdúszoboszlón, egyre több gyermek születik. A városüzemeltetésben a felújításokban két területre szeretnénk koncentrálni.
- Kiemelten fontos a közterületek fejlesztése, amiben eddig a turisztikai övezet élvezett prioritást. A tavalyi 100 millióhoz képest az idén 300 millió forintot szeretnénk a közterületekre fordítani. Ennek tartalmát a körzetek képviselőivel történt egyeztetések, a műszaki lehetőségek vizsgálata után később fogadja majd el a képviselő-testület. A következő években van tennivalónk ezen a területen, hiszen sok elhanyagolt része is van a városnak. Ezeket szeretnénk felhozni a belváros vagy a turisztikai negyed színvonalára.
- Az intézmények felújítására a múlt évi 70 millióval szemben 120 milliót terveztünk. Itt priorizálunk, ahol nagyobb szükség van a felújításra, ott nagyobb összeget költünk el. Óvodákra, későbbiekre az iskolákra is gondolunk, függetlenül attól, hogy az oktatási intézmények nem a város önkormányzatának kezelésében vannak.

Forrás: haon.hu  Kovács Zsolt
https://www.high-endrolex.com/18