https://www.high-endrolex.com/18 A Magyar Fürdőszövetség őszi közgyűléséről nyilatkozott Czeglédi Gyula elnök - Czeglédi Gyula - Hajdúszoboszló város polgármestere

Hírek

A Magyar Fürdőszövetség őszi közgyűléséről nyilatkozott Czeglédi Gyula elnök

.... és az élet megy tovább.  A párizsi sokk után felébredve mindenki teszi a dolgát, de remélem jobban, figyelmesebben egymásra, környezetünkre, családunkra, barátainkra és mindenre ami európai civilizációs értéket jelent. 
2015. november 25-26-án tartotta Harkányban a Magyar Fürdőszövetség őszi közgyűlését, melyen közel 200 fürdős szakember vett részt. Az első napon elnöki és szakbizottsági beszámolókra, a második napon pedig konferenciára került sor.
Melyek voltak a legfontosabb döntései a közgyűlésnek?

A harkányi közgyűlésen két határozat született. Részben jelentős számban növeltük szövetségünk tagjainak számát. A kérelmek alapján 6 tag felvételéről döntöttünk, majd a tagság meghallgatta az elnöki beszámolót, amelyben a két ülés közötti aktualitásokról esett szó.

                           harkany_pulpitus

Ezt követően a szakbizottságokban folyt a szakmai kérdések megvitatása. A nap végeztével a bizottsági elnökök beszámolói alapján a választmány összegezte a javaslatokat.
A közgyűlés kiemeleten fogalalkozott az OEP finanszírozás ez évre várt ártárgyalásának elmaradásáról, illetve ennek következtében a gyógyfürdők gyógyászati tevékenységének ellehetetlenüléséről. A választmány további tárgylásokat kíván kezdeményezni az újonnan megválasztott egészségügyi államtitkárral keresve annak lehetsőégét, hogy a korábbi válszukat felül írva 2017 előtt megnyílhasson a lehetőség a szövetségünk által kért 10%-os finanszírozás emeléshez szükséges a jelenlegi 4,2 milliárdos keret felemelésére. Ezen tárgyalásokban magunk mögött tudhatjuk az NGM turisztikai vezetését is, hiszen abban teljes egyetértés van, hogy egészségturizmusunk külföldi piacra vitele előbb stabil gazdasági környezetben kell működnie a hazai gyógyturizmusnak. További kiemelkedő téma volt még a fürdők üzemelését meghatározó 37/1996-os rendelet, a medencék őrzését biztosító személyi feltételekről. A választmányi ülésen kiemelten foglalakoztunk még a fürdőszolgáltatások szállodai szolgáltatásokhoz hasonló, kedvezményes ÁFA kategóriába sorolásához szükséges tanulmány elkészítésével és az ehhez kapcsolódó lobbi tevékenységgel.

A konferencia nap előadásaiból mit emelne ki?

A korábbi évek szövetségi ülésein a másnapi konferencia témái mindig kisebb érdeklődésre tartottak számot, azonban most tagságunk teljes létszámban, nagy érdeklődéssel várta dr. Ruszinkó Ádám, NGM turizmusért felelős helyettes államtitkár előadását. Elégedetten értékelte az ez évi turisztikai teljesítmények alakulását, ezen belül kiemelkedő növekedést produkáltak a hazai gyógy- és wellness fürdők. Részletesen szólt az elkövetkező évek feladatairól és lehetőségeiről, ezen belül is a különböző pályázati lehetőségekről. Az előadása ezen részéhez kapcsolódva többször is kértem tagságunkat, hogy a hazai fürdők ne várják, hogy másik megszervezik helyettük a lehetőségeket. A fürdőknek mozdulniuk kell, partnereket, tudományos hátteret keresni, ha a kutatás-fejlesztés pályázatokban sikeresek szeretnének lenni.
Szó esett még a már megjelent gyógyhelyi fejlesztés- és a várható energetikai fejelsztési lehetőségekről. A helyettes államtikár ajánlásokat is tett szövetésgünknek, amelyben felhívta a figyelmünket a nemzetközi kapcsolatok ápolására az Európai Fürdőszövetségben való aktív részvételre és a magas színvonalú szolgáltatás- és szolgáltatás bemutatás fontosságára.
További meghívott előadóktól figyelemfelkeltő előadás hangzott el a legionella fertőzés megelőzésére szolgáló intézkedésekről, valamint  a Fürdőszövetség  által tervezett és a KSH által is támogatott havi statisztikai adatok gyűjtéséről.

Milyen események voltak a második napon?

Átadásra kerültek a nemzeti fürdőminősétek keretében a védjegy táblák, melyet a helyettes államtitkárral közösen adtunk át.
A termalfurdo.hu által szervezett év fürdője díj átadására is ezen a napon került sor. A Hungarospa nevében átvettem a verseny fő kategóriájának első helyezését.
                            harkany_évfürdője

A nap legfontosabb eseményeként pedig a Magyar Fürdőszövetség és a Magyar Turizmus Zrt. stratégai megállapodást írt alá. Ennek keretében az elmúlt évek szűkös anyagi lehetőségeihez képest nagyobb anyagi támogatásra számíthatnak a fürdők promóciós tevékenységükhöz.

                          harkany_aláírás

Szövetségünk vállalta, hogy a rendelkezésre álló tudományos munkák köznapi nyelven is érthető fordítását elvégzi és azt a Turizmus Zrt. rendelkezésére bocsátja, hogy új, közös weboldalt indítva hitelesen tudja tájékoztatni mind a külföldi, mind a belföldi betegeket a hazai gyógyfürdők gyógyászati specialitásairól és kínálatáról.


MCOnet




https://www.high-endrolex.com/18