https://www.high-endrolex.com/18 Az ország és Hajdúszoboszló nagyjaira emlékeztek - Czeglédi Gyula - Hajdúszoboszló város polgármestere

Hírek

Az ország és Hajdúszoboszló nagyjaira emlékeztek

A magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Hajdúszoboszlón is megkoszorúzták a helyi emlékműveket. A polgármester szűk körben adózott a forradalom nagyjai előtt.  

Március 15-én reggel helyezték el Czeglédi Gyuláék megemlékezésük jeléül a koszorúkat. A polgármester képviselőtársaival a Városháza falára kihelyezett Petőfi emléktáblánál is lerótta tiszteletét, ahogy tett a Kossuth emléktáblánál, de adóztak Harsányi Bálint, hajdúszoboszlói születésű lovas huszár emlékművénél is.  

 

 

koszorutzas
A koszorúzás

A források szerint Harsányi Bálint főhadnagy a szabadságharc hőse volt. Hajdúszoboszlói születésű ifjúként a hajdúszoboszlói református iskola növendéke. Később a Debreceni Református Kollégiumba járt volna, de inkább katonának állt. A Württemberg királyi lovasezredhez tartozott. A forradalomban aktívan részt vállalt, kezdetben mint őrmester.  

A forradalom hírére akkori őrhelyét elhagyva, 131 huszárt vezetett a csatába. Délvidéken harcoltak, amiért Harsányi hadnagyi rangra tett szert, de 1848 végére már főhadnagyi tisztséget kapott, és a Bocskai csapat szervezésében vett részt. A rákosmezei csatában esett el, az isaszegi temetőben nyugszik Hajdúszoboszló hőseként.
 
 


M. A. 
Fotó: Czeglédi Gyula/ Facebook
Forrás: Szoboszló Képeskönyve

 
https://www.high-endrolex.com/18