https://www.high-endrolex.com/18 Czeglédi Gyula: Intézkedéseket tesz Hajdúszoboszló a CATL-ügy kapcsán - Czeglédi Gyula - Hajdúszoboszló város polgármestere

Hírek

Czeglédi Gyula: Intézkedéseket tesz Hajdúszoboszló a CATL-ügy kapcsán

Független környezetvédelmi szakértőt kér fel Hajdúszoboszló, mivel a fürdőváros 16 kilométerre fekszik a Debrecenbe építeni tervezett akkumulátorgyártól.

Nem csitulnak az indulatok a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárral kapcsolatban. Hajdúszoboszló 16 kilométerre helyezkedik el a beruházás helyszínétől.
A helyi önkormányzat nem rendelkezik megalapozott, megbízható információval arról, hogy a CATL-gyár építése és normál működése, illetve havária esetén bekövetkezett környezeti károk hogyan hatnának a fürdőváros környezetére – írta közösségi oldalán Czeglédi Gyula polgármester.
Így a képviselő-testület döntése az, hogy intézkedéseket tesznek, a lakossághoz pedig telkes körű érdemi információkat juttatnak el arról, milyen lehetséges hatások valósulhatnak meg a légszennyezés tekintetében, a földtani közeg és a talaj, illetve a felszín alatti és feletti vizekre nézve az akkumulátorgyár felépítése esetén.
A városatya január 26-i posztjában arról is beszámolt, hogy Hajdúszoboszló nem tekinthető ügyfélnek a környezethasználati engedélyhez kapcsolódó eljárást illetően, azonban az épülő gyár területe 16 kilométerre helyezkedik el a fürdővárostól. Ezért a lakók joggal tartanak a hatásoktól.

Czeglédi Gyula: Intéázkedéseket tesz Hajdúszoboszló a CATL-ügy kapcsán
Czeglédi Gyula: Intéázkedéseket tesz Hajdúszoboszló a CATL-ügy kapcsán

A képviselőtestület ezért egyhangúlag elfogadta az előterjesztést, mely intézkedéseket javasol – ez a feltételezetten engedélyezett beruházás esetén biztosítja a város lakossága számára a hosszú távú működés közben kialakuló szakszerű figyelemmel követést, érdekeik és értékeik védelmét.
Czeglédi Gyula Facebook-oldalán közölte a képviselő-testület által egyhangúlag elfogadott határozatokat.
1. Hajdúszoboszló Város Önkormányzata ezen Debrecenben tervezett beruházás kapcsán és általánosságban is kifejezi aggodalmát Debrecen és nagyobb térségét érintő erős környezeti terhelés miatt, mely nem illeszkedik harmonikusan a térség hagyományos értékeihez, a mezőgazdasághoz és nem utolsó sorban az idegenforgalomhoz. Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Hajdúszoboszlót érintő esetleges környezet- és természetvédelmi károk feltárása érdekében független környezetvédelmi szakértőt bíz meg a környezetvédelmi hatóság által 2022. november 30-án összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás (Iktatószám: HB/17-IKV/01245/2022) során keletkezett szakértői dokumentumok áttekintésére és egyben javaslat készítésére az esetlegesen engedélyezett beruházás hatásainak városunkban történő kivédésére.
2. Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete együttműködést alakít ki Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával a Debrecenben tervezett monitoring rendszerből származó adatok és információk rendszeres megosztása érdekében.
3. Az 1-es határozati javaslatban megfogalmazott szakértők megállapításai alapján Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármesteri Hivatal illetékes irodáit (Polgármesteri Kabinetiroda, Városfejlesztési Iroda, Városi Főépítész), hogy az ÉRV Zrt. és a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. bevonásával szükség esetén készítse elő az önálló monitoring rendszer kialakítását a földtani közeg és talaj, a talajvíz, a felszíni vizek és a levegő minőségének folyamatos ellenőrzése érdekében.
A polgármester megírta, hogy a környezetvédelmi hatósági eljárás 2022. november 30-án indult, végleges döntés 2023. február 13-án várható.

Fotó: facebook.com/czegledigyula1

B.A.
https://www.high-endrolex.com/18