https://www.high-endrolex.com/18 II. Czeglédi Gyula előadása a gyógyvíz feltárásának 90. évfordulóján - 2. rész - Czeglédi Gyula - Hajdúszoboszló város polgármestere

Hírek

II. Czeglédi Gyula előadása a gyógyvíz feltárásának 90. évfordulóján - 2. rész

Az emlékülésen elhangzott előadásában a fürdő igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket az elmúlt 20 év fejlesztéseiről és gazdasági eredményeiről.
Czeglédi Gyulát arról kérdeztük, mi hangzott el az előadás ezen részében?

Ez igen nehéz feledat, hiszen  terjedelmi korlátok miatt  csak vázlatosan tudom felidézni az előadás részleteit, de remélem, hogy igy is sikerül reálisan bemutatni az elmúlt 20 év gazdálkodásának eredményét.
Mint ahogy stratégiai célkitűzéseinkben is szerepel az elmúlt 20 évben fejlesztéseinken keresztül biztosítottuk Hajdúszoboszló turistztikai vonzerejének növekedését, illetve fenntartását. Ennek érdekében 20 év alatt összesen 14 milliárd forint értékű fejlesztést valósítottunk meg különböző projektekben.
Ezek mindegyike egy-egy önálló történet, amelyet honlapomon az ez történt az elmúlt 20 évben című rovatban már korábban kifejtettem.
Lényeges megemlíteni, hogy ezen fejlesztések forrásainak egy harmadát állami és uniós pályázati forrásból biztosította a menedzsment, 15%-ot saját forrásból, 39%-ot pedig hitel felvétellel biztosítottunk a fejlesztésekhez. A tulajdonos önkormányzatot csak minimális mértékben, az ezredforduló előtti időben mintegy 3%-os mértékben terhelte a fejlesztések fininszírozása. További 9%-al járult még hozzá az önkormányzat a fürdő által megtermelt tiszta jövedelem visszaforgatásával. Ugyanakkor a város által a fürdőbe befektetett pénzügyi eszközöket a Hungarospa Zrt. ezredforuló utáni megerősödött gazdálkodását követően bérleti díjak és helyi adók formájában már többszörösen visszafizette. Igy szeretném világossá tenni, hogy a tájékozatlan szoboszlói emberek is megértsék, a fürdő nem teher a város számára, hanem jelentős közvetlen pénzügyi bevételi forrása. Akkor még nem beszéltünk a fejelsztések eredményeként a város számára bővült közvetett bevételekről. Csak felsorolás szerűel a legfontosabb fejleszéseink: teljesen átépítettük a Gyógyfürdőt 1999-re, 2000-ben megépítettük Magyarország első Aquaparkját, 2002-ben a Széchenyi Terv keretében komlex gyógy-strand- és Aquapark fejlesztést végeztünk, 2005-ben elkészült a fürdő 3 csillagos szállodája, 2010-ben az Új Magyaroszág program keretében az Aqua-Palace Fedett Élményfürdő valósult meg és 2014-ben komplex gyógyfürdő, strandfürdő és Aquapark attrakció fejlesztést valósítottunk meg. Ezen kívül több "kisebb" beruházás is volt.

Milyen hatással voltak ezek a fejlesztések a fürdő gazdasági mutatóira?

1994-évi adatokat bázis adatnak tekintve a cég mérlegfőösszege 191 millió forintról 12 milliárd forintra növekedett, mely 60 szoros növekedést jelent. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat által jegyzett részvények értéke 95,3 millió forintról 3286 millió forintra emelkedett 35 -szörös növekedést mutatva. A fejlesztések és a piaci aktivitásunk, promóciós tevékenységünk eredményeként az össz vendégforgalom az 1994. évi egymillióról 2,4 millióra emelkedett mára.

vendégforgalom

Mindezekkel szinkronban a cég árbevétele 172,9 millióról 4275 millióra növekedett. A foglalkoztatottak száma pedig ugyanezen időszak alatt közel 200 főről mára 500 főre emelkedett. Ezzel Hajdú-Bihar megye 9. legnagyobb foglalkoztatója a Hungarospa.

Nagyon szépek ezek az elvitathatatlan eredmények és sikerek, de ez a hatlamas fejlesztés és vendégforgalmi növekmény nem ment-e a minőség rovására?

Nem hiszem, sőt ezek a fejlesztések megalapozták a magasabb minőségű szolgáltatás infrastrukturális feltételeit. Az élőmunka területén pedig olyan ösztönző rendszert alkalmazunk a munkavállalóknál, melyben kifizetődő jól dolgozni és vendégszeretőenek, udvariasnak lenni. Persze ennyi munkavállaló esetében fordulnak elő hibák és nem megfelelőségek, de a menedzsment feladata az, hogy minél előbb kijavítsa és korrigálja az esetleges anomáliákat.   A minőségi szolgáltatás biztosítása érdekében nagyon sok külső szakcég minősítette munkánkat az elmúlt 20 évben, illetve folyamatosan kérdezzük vendégeink véleményét is. Ennek kapcsán két örömteli hír ért bennünket ez év során. Május elsején vehettem át az NGM turizstikai helyettes államtitkárától szezonnyitó rendezvényünkön az ötcsillagos minősítéseket a Gyógyfürdőre, Strand-Aquaparkra és  az Aqua-Palace Élményfürdőre és októberben értesültünk az "Év fürdője 2015" közönségszvazás megnyeréséről is.

Köszönöm a beszélgetést! Gratulálok a fürdő kollektívájának és a menedzsmentnek! További sikerekt kívánok!



KT  MCOnet
https://www.high-endrolex.com/18