https://www.high-endrolex.com/18 Interjú Czeglédi Gyulával a Kossuth Rádióban - Czeglédi Gyula - Hajdúszoboszló város polgármestere

Hírek

Interjú Czeglédi Gyulával a Kossuth Rádióban

2017.október 19-én a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában szerepelt Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral. Csete Beáta riporterrel beszélgettek a turizmusban zajló paradigma váltásról. 

 

A napokban elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési stratégia kiemelt területként nevesíti a kulturális turizmust és az egészségturizmust. Az interjúban ennek a két területnek az aktuális kérdéseit vitatták meg.
Elsőként azt firtatta a riporter, hogy mennyire jellemző  a szezonalitás fürdőturizmusban, illetve a kulturális turizmusban.
Czeglédi Gyula elmondta, hogy a családi nyaralások az iskolai szünidőhöz igazodnak, ugyanakkor ma már az őszi-téli  időszakban a családok hosszú hétvégéken is előszeretettel keresik fel a fürdőket, ahol együtt tudnak kikapcsolódni akár a nagyszülőkkel is.
A turizmusban az utóbbi időben  paradigmaváltás történt, hiszen a desztinációs szemlélet került előtérbe.  A desztinációba érkező turistáknak komplexen érdemes az értékeket bemutatni, a fürdőzés mellett a kulturális kínálattal lehet a nyaralást élményszerűbbé tenni.
A beszélgetés másik  témaköre a turisztikai fejlesztések voltak. Hoppál Péter elmondta, hogy a kulturális turizmusba befektetett 1 állami forint 3-4 forint költést generál. Ugynakkor nemcsak az infrastrauktúra fejlesztésében van lehetőség, hanem a szellemi tőkében is.  Példaként említette a  Busó járást és a Kodály módszert.
Czeglédi Gyula hozzátette, hogy most nincs ugyan fürdőfejlesztésre európai uniós fejlesztési forrás, de a kiemelt desztinációk nevesített projektjei hazai fejlesztési forrásokhoz juthatnak. A fürdők jövedelemteremtő képessége alacsony, maga  a működtetés is nehéz feladat, mivel a béremeléseket végre kellett hajtani.Az idősebb generáció ugynakkor nagyon árérzékeny, ezért  a belépőjegyek emelésére kevés a mozgástér.  A Magyar Turisztikai Ügynökség szakértőket bízott meg a fürdők gazdasági helyzetének feltérképezésére, mivel komolyan veszik azt, hogy sürgős állami segítségre van szükség az Áfa csökkentésével és a gyógykezelések támogatásának emelésével. 

A riporternő arról is kérdezte a riportalanyokat,  hogy a magyarokat, vagy a külföldi vendégeket szeretjük jobban? Hogyan lehet a világtrendeket követni?
Czeglédi Gyula elmesélte, hogy nemrég Vlagyivosztokból egyénileg érkezett vendég Hajdúszoboszlóra, aki a világhálón olvasott a gyógyászati lehetőségekről. Ma már a világ teljesen kinyílt, az online megjelenés alapvető fontosságú. Az egészségügyi kutatások publikálásának és a hiteles orvosi tájékoztatásnak nagy szerepe van a meggyőzésben.
A teljes interjút az alábbi linken hallgathatják meg:

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2017-10-19_12:30:00&ch=mr1


         Kossuth Rádió
                                 Czeglédi Gyula és Hoppál Péter a Kossuth Rádió stúdiójában

https://www.high-endrolex.com/18