https://www.high-endrolex.com/18 Környezetbarát lépések Hajdúszoboszlón - Czeglédi Gyula - Hajdúszoboszló város polgármestere

Hírek

Környezetbarát lépések Hajdúszoboszlón

Hajdúszoboszlón több környezetvédelmi lépést is tett a városvezetés a lakosság bevonásával. Annak érdekében, hogy a város fenntarthatóbb legyen, és hogy a természettel harmóniában éljenek a lakosok, Hajdúszoboszló csatlakozott a CseppetSem! Programhoz. Továbbá új, klímabarát hulladékszállító eszközöket használnak, a polgármester pedig az illegális hulladéklerakók ellen is felvette a harcot.
Czeglédi Gyula közösségi oldalán tette közzé, hogy elfogadta a rendőrség, a polgárőrség és a mezőőrség 2020. évi tevékenységéről szóló beszámolóit. Ezek alapján a zártkertek közbiztonságának erősítésére hívja fel a figyelmet, illetve az illegális hulladéklerakások felderítésére. Szeretné, ha az oktatásban is hangsúlyosabban jelenne meg a szemetelés elleni fellépés fontossága.

Március végén egy új típusú szemétszállító egységgel gazdagodott a város, amely a következő környezetvédelmi lépés. Debrecenbe érkezett korábban négy darab elektromos hulladékszállító kocsi, amelyek a cívisvárosban, Hajdúböszörményben és Hajdúszoboszlón teljesítenek majd szolgálatot. Szoboszlón egy jármű lesz a csendes, elektromos szemétszállítókból.

 
hulladekgyujto_czegledi_nagy
A szemétgyűjtő átadása
 
 
Hajdúszoboszló közben a CseppetSem! programhoz is csatlakozott. A program mögött álló Biotrans a használt sütőolajat gyűjti be, csökkentve ezzel a környezeti terhelést. Szolgáltatásuk ingyen kérhető. Hajdúszoboszlón három helyre kerültek ki a 240 literes gyűjtőkonténerek. A városgazda telephelyén, a zöldségpiac területén és a nádudvari úti átrakón találkozhatunk velük. A gyűjtés során fontos, hogy a leadott sütőolajat vagy eredeti csomagolásban, vagy befőttesüvegben, esetleg lezárt PET-palackban kell a gyűjtőbe helyezni.

A CseppetSem! programban egyre több önkormányzat vesz részt, a sütőolaj gyűjtésre pedig egyre nagyobb hangsúly helyeződik országszerte. A szelektív hulladékgazdálkodás egyik alapjául szolgáló olajgyűjtés eddig viszont nem volt túl kényelmes háztartások szempontjából. A lelkesedés minden esetben csökken, ha a hulladékgyűjtők a háztartásoktól távolabb helyezkednek el.

A CseppetSem! A hulladékfeldolgozás igazi forradalmasítását jelentheti. Eddig 420 településen helyeztek ki speciális gyűjtőedényeket, amelyekbe mindenféle sütőolajat lehet helyezni. Egyelőre 1,8 milliós lakosságeléréssel büszkélkedhet a vállalat, de a kormány környezetvédelmi intézkedései miatt a közeljövőben hatalmas ugrásra számítanak. A program érdekessége, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében az önkormányzatokkal együttműködve visszatérítést ad a Biotrans.




M. A. 
Fotó: Czeglédi Gyula/ Facebook
https://www.high-endrolex.com/18