Hírek

Sajtótájékoztatót tartott Czeglédi Gyula

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke 2016. szeptember 22-én sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a Széchenyi Fürdőben, amin bejelentette, hogy az idei előzetes adatok szerint a hazai fürdők nem csak elérték a tavalyi kiemelkedő vendégforgalmat, hanem pár százalékkal túl is teljesítették azt. Emellett a szövetség két fő célkitűzését is ismertette.
Az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott gyógyászati szolgáltatások támogatási összege 2012 óta nem változott, így az önköltségek csak egyharmadát biztosítja az OEP. A fennmaradó összeget a szolgáltatást igénylő fizeti, illetve a szolgáltatást nyújtó cég pótolja ki. Czeglédi Gyula ezt tarthatatlannak nevezte, majd ismertette, hogy bár az egészségügyi tárca egyetértéséről biztosította, de a jövő évi költségvetésben más, fontosabb szempontok érvényesültek, így egyelőre nem lesz változás ez ügyben. Hansúlyozta, hogy az állami egészségügyi szektor nagyarányú bérnövekedéséből nem maradhatnak ki a gyógyfürdők alkalmazottai sem, hiszen ők is egészségügyi dolgozók. Ennek megoldását szintén a szintén 20 százalékos támogatási díj emelésében látja.





A szövetség készített egy gazdasági tanulmányt, amely aláámasztja az érveiket



Emlékeztetett arra, hogy Balaton és Budapest mellett, a hazai turisztika egyik meghatározó eleme a fürdőszolgáltatás, így indokolatlannak nevezte, amikor immár tíz évvel ezelőtt kikerült a kedvezményezett áfakörből a fürdőszolgáltatás. 2009-ben a szálláshelyek is bekerültek a kedvezményes besorolásba, illetve a jövő évtől a vendéglátószolgáltatás is 18 százalékos áfakulccsal dolgozhat, majd 2018-tól az 5 százalékos kategóriba kerülnek. "Úgy gondoljuk, hogy Magyarország egyik legfontosabb turisztikai vonzerejének szolgáltatása, mindenképpen méltó arra, hogy a többi szolgáltatóval együtt a kedvezményes besorolásba kerülhessen" - jelentette ki Czeglédi Gyula.



                       P1030004                                     
 Boros László, Czeglédi Gyula és dr. Németh István a Szécehenyi Fürdőben tartott sajtótájékoztatón


/T.D.