https://www.high-endrolex.com/18 A fürdők Áfa-jának csökkentéséért lobbizik Czeglédi Gyula - Czeglédi Gyula - Hajdúszoboszló város polgármestere

Hírek

A fürdők Áfa-jának csökkentéséért lobbizik Czeglédi Gyula

2017. április 27-re sajtótájékoztatót hívott össze a Magyar Fürdőszövetség a budapesti MOM Sport Uszoda és Sportközpontba. A satótájékoztató apropója  a strandok hétvégi nyitása volt, ennek kapcsán  a fürdők nehézségeire hívták fel a figyelmet a 2017-es szozonban. Kiemelt figyelmet kapott a sajtótájékoztatón a fürdőszolgáltatások Áfa csökkentésének szükségessége, mely a fürdők versenyképességéhez elengedhetetlen.  

A Magyar Fürdőszövetség azt szeretné elérni hogy a fürdőszolgáltatások ÁFA-ja a vendéglátás és szállodai szolgáltatások ÁFA-jával azonos, kedvezményes besorolásba kerüljön. Kívánatos lenne, hogy a három ágazat Áfa-ja a jövőben együtt mozogjon. 
Ennek indokoltságát független szakértői tanulmány támasztja alá és az Európai Uniós irányelvek lehetővé teszik. Az Európai Unióban a fürdőszolgáltatásokat mindenhol jelentősen alacsonyabb Áfa terheli, mely versenyhátrányt jelent a magyar fürdők számára. 
Az ÁFA csökkentése forrást jelentene a munkaerő megtartására, a megfelelő bérezés kialakítására és a műszaki, technikai színvonal megőrzésére. Azt remélik, hogy a döntéshozóknál megfelelő nyitottságra talál a kérés, annak érdekében, hogy a fürdők jövőbeni működési feltételeit is jó színvonalon tudják biztosítani. A  minimál bér és a garantált bérminimum biztosítása már most nagy terhet ró a fürdőkre. A Hungarospa esetében például 200 millió forint többletköltséget jelentett. Az ágazatban dolgozók bére  30% lemaradásban van az átlaghoz képest. 
A satótájékozatón elhangozott, hogy a fürdőknél már most is hiány van szakképzett munkerőben. A hiányzó munkaerőt diákszövetkezetek segítségével igyekeznek pótolni a fürdők.

                         sajtotajek

Czeglédi Gyula összefogalójában kiemelte, hogy a fürdők kedvezőbb közgazdasági helyzetbe hozása nélkül az állam nem  tudja elérni a turisztikai  célkitűzéseit. Megemlítette még, hogy a Magyar Fürdőszövetség tárgyalásban van az Egészségügyi Államtitkársággal, hogy a fürdő-gyógykezelések OEP támogatásának 20%-os emelését elérje. Ellenkező esetben komoly nehézségek elé néznek a magyarországi gyógyfürdők. Ez a támogatás emelés szükséges ahhoz, hogy a fürdőgyógyászatban dolgozók béremelésben részesülhessenek a következő években is.


MCOnet
https://www.high-endrolex.com/18