https://www.high-endrolex.com/18 Együttműködési megállapodást írt alá Czeglédi Gyula és dr. Pesti Imre - Czeglédi Gyula - Hajdúszoboszló város polgármestere

Hírek

Együttműködési megállapodást írt alá Czeglédi Gyula és dr. Pesti Imre

A Magyar Fürdőszövetség elnöke, Czeglédi Gyula  és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége elnöke, dr. Pesti Imre  2015. október 7-én egy együttműködési megállapodást írt alá annak érdekében a magyar gyógyvizek Hungarikummá válhassanak.
Czeglédi Gyula a sajtótájékoztatón mérföldkőnek nevezte a megállapodást, hiszen amikor tavaly a Magyar Fürdőszövetség elnökévé megválasztották elsőként tűzték ki célul, hogy a magyar gyógyvizek a Hungarikumok körébe bekerülhessenek. A szakmán belül mindenki tudja, mekkora értékről van szó. Magyarország területén a fürdőkultúra 2000 éves múltra tekint vissza,  már a rómaiak is ismerték és használták gyógyvizeinket. A világon ötödikek vagyunk gyógyvíz kincs tekintetében.
Czeglédi Gyula elmondta, hogy  magyar gyógyvizek összetételükben és hőmérsékletükben egyedülállóak, emiatt is van helyük  a Hungarikumok között. Gyógyhatásukat pedig számos orvosi kutatás igazolta már.  A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezett további országos orvosi kutatásokat, melyekhez a fürdők támogatást kaphatnak.  A cél  gyógyvizeink bizonyítékon alapuló nemzetközi piacra vitele.

sajtótájék.hungarikum                                            A fotón: Czeglédi Gyula és dr. Pesti Imre


A sajtótájékoztatón a Fürdőszövetség elnöke elmondta, hogy ő még hisz az ezredfordulón megfogalmazott szlogenben   „Magyarország Európa szanatóriuma” lehet, hiszen az európai lakosság öregszik, sok a mozgásszervi beteg, sokan rá vannak szorulva a gyógyfürdő kezelésekre. Reményét fejezte, ki hogy ezt a csodálatos kincset, a gyógyvizet a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége segítségével méltó helyére tudják pozicionálni.
dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke a megállapodás szerdai aláírásakor kiemelte: az ország bővelkedik értékekben, a szövetség feladata ezek összegyűjtése és menedzselése. Magyarország a fürdők országa, Budapest a fürdők városa, mindez Európában egyedülálló lehetőséget teremt a turizmusban.

A sajtótájékoztót követően Czeglédi Gyula újságírók kérdésére elmondta, hogy az utóbbi években rengeteg fürdőfejlesztés volt hazai és uniós forrásokból. Fontos azonban, hogy ezt a létrejött kínálatot nemzetközi picra tudjuk vinni. Jelenleg is ismert a magyar gyógyvizek  gyógyhatása elsősorban német és osztrák területen, de szeretnénk, hogy az érdeklődés még nagyobb legyen. Ebben segíthet a gyógyvizek Hungarikummá válása. 
A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségétől azt várják a fürdők, hogy segítse ezt a folyamatot szakmai szempontból, a Magyar Fürdőszövetség pedig fürdőszakmai szempontból fogja a gyógyvizek értékeit megfogalmazni.
Czeglédi Gyula kifejtette, hogy nagyon jó minőségű gyógyvizek vannak Magyarországon, de fontos, hogy vegyszer- és szűrés mentesek legyenek, valamint hogy megfelelő gyógyászati szolgáltatásokat is tudjunk hozzá nyújtani. A gyógyvizek gyógyhatását igazoló kutatásokat nemzetközi szinten is publikálni kell, hogy a Magyarország gyógyfürdői ebből profitálni tudjanak. Belföldön a gyógyvíz, mint gyógyászati érték elég jól hasznosul, de vannak bizonyos finanszírozási problémák, melyekkel szintén foglalkozni kell. 

A tuirzmus online cikkét itt olvashatja

MCOnet
 
https://www.high-endrolex.com/18