Hírek

Nagyinterjú Czeglédi Gyulával a civishir.hu-n

2019. július elsején jelent a civishir.hu-n egy cikk a következő címmel: 
A fürdővezér változást ígér Hajdúszoboszlónak. Debrecen oldalvizén…

Interjú Czeglédi Gyulával, aki Sóvágó László kihívója lesz ősszel. 

Cívishír: Polgármester-jelöltnek állt Hajdúszoboszlón. Jól meggondolta?
Czeglédi Gyula: Egy hajdúszoboszlói fiatalokból álló egyesület, a Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóért Egyesület kért fel hivatalosan néhány héttel ezelőtt, hogy vállaljam el a polgármester-jelöltséget. Korábban sokat beszélgettem a fiatalokkal, ők szerették volna, ha már korábban döntésre jutok, hiszen a város életéért, annak jövőéért aggódó emberekről van szó. Sokat beszélgettünk, szinte mindenben egyet is értettünk. Az ő felkérésük volt a döntő érv.
Cívishír: A Fidesz is felsorakozott Ön mellett. Erre mondják sportnyelven: bombaigazolás!
Czeglédi Gyula: A Fidesz támogatása nagyon fontos, de én mindenki mást is várok magam mellé, aki úgy gondolja, hogy együtt még szebbé és jobbá tudjuk tenni Hajdúszoboszlót. Korábban biztosított a támogatásáról a helyi gazdakör, illetve más fiatalok szervezete, akiknek a célja megegyezik az enyémmel, azaz a város fejlődését magas hozzáadott értékű munkahelyek teremtésével kell biztosítani. Nincs kizárva senki, azt szeretném, ha egy nagyobb koalíció alakulna, aki egyetért a céljainkkal, azt szívesen látom.
Cívishír: Megéri lemondani Európa legnagyobb fürdőkomplexumának vezetéséről?
Czeglédi Gyula: Több mint húsz éve vezetem a Hungarospát, annak fejlődése, ez a produktum arra kötelez, hogy a városban is valami hasonló menjen végbe, vagy legalábbis ezen a pályán el tudjuk indítani. Hajdúszoboszló sokkal többet érdemel, ahogy a szlogenünk is mondja, azaz sokkal több lehetőség van a városban, mint amennyit idáig sikerült kiaknázni. Tősgyökeres szoboszlai vagyok, mi így nevezzünk magunkat, nálam ez ráadásul érzelmi kérdés is. Autonóm ember vagyok, de szeretek a szakértőkre támaszkodni.
Cívishír: Nagyjából azóta vezeti a Hungarospát, amióta Sóvágó László Hajdúszoboszlót. A polgármester mit csinál rosszul?
Czeglédi Gyula: Jogos a kérdés, hogy miért jelentek én alternatívát, ráadásul ennyi év után, de azt hiszem, majd a kampányban jön el annak az ideje, hogy a részleteket kibontsam, elmondjam, mit kellene és lehetne szerintem sokkal jobban csinálni.
Cívishír: Milyen a kapcsolata a polgármesterrel?
Czeglédi Gyula: Nem baráti, de abszolút korrekt és szakmai. Azt talán túlzás lenne állítani, hogy napi szinten értekezünk, de azért természetesen rendszeresen konzultálunk. Hivatalosan legutóbb azon a május végi közgyűlésen találkoztunk, amelyen a fürdő beszámolóját fogadta el a testület, de hát miért is ne fogadta volna el, amikor minden idők legmagasabb vendégforgalmát, minden idők legmagasabb árbevételét és minden idők harmadik legnagyobb adózás előtti eredményét érte el a cég? Ne felejtsük el, hogy a Hungarospa a megye kilencedik legnagyobb foglalkoztatója, az eredmény azért nem lett rekord, mert az élőmunkára költöttünk a korábbinál többet, hiszen fontos a cégvezetés számára, hogy megbecsült munkaerő fogadja a vendégeket.
Cívishír: Bármi is lesz az őszi eredmény, nincs visszaút a Hungarospához. Jól gondoljuk?
Czeglédi Gyula: Majd meglátjuk, mit hoz a jövő, akkor kell átkelni a folyón, amikor az ember eléri a folyót. Ez most még csak előjáték, de amikor a kampány hivatalosan is elindul, azaz amikor a köztársasági elnök kihirdeti az önkormányzati választás napját, és megszerzem a szükséges ajánlásokat, akkortól leszek hivatalosan is jelölt. Akkor természetesen szabadságra megyek, huszonegynéhány éve együtt dolgozom a csapattal, a fürdő sorsa nem lesz veszélyben. A státuszom a választásokkal nem szűnik meg, de természetesen arról a tulajdonos, az önkormányzat nevében az újonnan felálló testület dönt.
Cívishír: Kire bízza a fürdő vezetését, ha polgármesterré választják?
Czeglédi Gyula: Nekem van erről elképzelésem, javaslatom, de a leendő cégvezető személyéről majd az új képviselőtestületnek kell döntenie. Még korai lenne neveket említeni, egy biztos: a fél szemem mindig a fürdőn tartom, az édes gyermekemnek tekintem.
Cívishír: A Hungarospában még milyen fejlődési potenciált lát?
Czeglédi Gyula: Nagyon sok lehetőségünk van arra, hogy a két évtized alatt felépített rangot, hírnevet még tovább erősítsük, különösen annak fényében, hogy a kormány 2017-ben kiemelt turisztikai térségnek minősítette a régiónkat. A Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó desztináció turisztikai szempontból áll komoly fejlődés előtt. Ma ezt még kevesen értik, de az lenne a cél, hogy a turista a szállodai szobából kimozduljon, a fürdőzésen túl menjen el egy második, harmadik negyedik attrakcióra is, töltse tartalmasan az idejét, és akkor majd egészen biztosan visszatér, és még többeket hoz magával a következő években, és még többen fizetik ki a fürdőbelépőt. A térségi együttműködésnek nagy jelentősége lesz a jövőben.
Cívishír: A turizmuson túl még miben rúghat labdába Hajdúszoboszló? Mi szerepel még a programjában?
Czeglédi Gyula: A hangsúlyt a fiatalok helyben tartása, valamint a peremkerületek fejlesztése kapja a programomban, amely vázlatszerűen már összeállt. Mindkét területen bőven van mit tenni. Valljuk be, a külvárosi területek Hajdúszoboszló turisztikai értékétől nagyon messze állnak.
Cívishír: A fiatalok megtartásához munkahelyekre, azaz a városba települő cégekre van szükség. Konkurenciája akar lenni Hajdúszoboszló a debreceni ipari parkoknak?
Czeglédi Gyula: Kis város a miénk, inkább a Debrecen oldalvizén kínálkozó lehetőségeket kellene kihasználni. Abban biztos vagyok, hogy keresni kell a kapcsolódási pontokat, az elképzeléseimben ez mindenképpen szerepel.
Cívishír: A szoboszlói fórumokat olvasva egyértelmű, hogy már most beindult a kampány üzemmód a városban. A fő téma, hogy ön majd eladja a fürdőt Mészáros Lőrincnek…
Czeglédi Gyula: Ahányszor ezt a hírt terjesztik rólam, annyiszor fogom cáfolni. Kikérem magamnak ezt a feltételezést. Senkinek nem vagyok a zsebében. Szerintem amúgy ez egy elég vékony kampánytéma, úgy gondolom, le is állnak vele az engem vádolók. Legutóbb bő egy hete határozottan cáfoltam ezt, és azóta nem is igen jöttek elő ezzel újra. Szeretnék inkább a jövő építésére koncentrálni, arra, hogy mi az, amit máshogy kellene csinálni a városban.
Cívishír: A Fidesz bicskája egy párszor már beletört abba a kísérletbe, hogy Sóvágó László helyett megfelelő alternatívát kínáljon a helyi választóknak. A kormánypárt most nyilván mindent egy lapra tesz fel. Milyen segítségre számíthat az elvi támogatáson túl a Fidesztől?
Czeglédi Gyula: Az első perctől kezdve leginkább azokkal a szoboszlói fiatalokkal tartom a kapcsolatot, akik megkerestek, hogy induljak el a választáson. A stratégiai kérdéseket elsősorban velük beszéltem meg eddig. A függetlenségemről nem szeretnék lemondani, de az, hogy a Fidesz beállt mögém, mégis csak több lehetőséget, nagyobb mozgásteret kínálhat a városnak.
Cívishír: Lassan készülhetne a nyugdíjas éveire. Ehhez képest belevág ebbe a nagy kalandba…
Czeglédi Gyula: Két évem még azért van a nyugdíjig, de egyébként meg fiatalnak érzem magam. Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, még ha sokan már hónapokkal ezelőtt biztosra vették, hogy én leszek a jelenlegi polgármester kihívója. Igyekszem egészséges életet élni, rendszeresen sportolok. Fizikálisan és morálisan is felkészült vagyok erre a kihívásra. Ahhoz, hogy Hajdúszoboszló a jelenleginél nyitottabb, együttműködőbb város legyen, hogy a hangsúlyok máshova kerüljenek, változásra van szükség. El kellett fogadnom, hogy ehhez a változáshoz én is kellek. Kell a tapasztalatom, a menedzser szemléletem, és talán nem tűnik szerénytelenségnek, de a szoboszlói ismertségem és elfogadottságom is.
Cívishír: A közeli hozzátartozói nem próbálták meg lebeszélni? Nem mondták, hogy Gyula, ezt azért mégsem kellene?
Czeglédi Gyula: Természetesen megkérdeztem az életem három női szereplőjét, a feleségemet, az édesanyámat és a lányomat is. Mindhárman mellettem vannak, segítenek, támogatnak. Anyukám persze aggódik, félt. Tudja, hogy aki szerepet vállal a közéletben, azt érhetik méltatlanságok is. Nem esik jól senkinek, ha kritizálják, ha olyasmit vágnak a fejéhez, ami valótlanság, csúsztatás, de erre fel kell készülni, el kell viselni. Ha meg vagyok győződve arról, hogy jó úton járok, határozott elképzelésem van a város jövőjéről, akkor azért sokkal könnyebb egy ilyen kampányba belemenni. Már pedig én tudom, hogy mit akarok.
Cívishír: Ha megválasztják, kire, kikre támaszkodik majd a közgyűlésben. Egy polgármesternek úgy nagyon nehéz a dolga, ha ellenszélben kell vezetnie a várost…
Czeglédi Gyula: A közgyűlés összetételét most legfeljebb találgathatjuk, nem tudjuk, kik szereznek majd mandátumot. Vagyok olyan rutinos vezető, hogy bármilyen összetételű testülettel képes leszek megtalálni a közös hangot. Nem érzem ezt akkora problémának.
Cívishír: A mintegy húszezer szoboszlói közül hányat ismer személyesen?
Czeglédi Gyula: Nehéz kérdés. Legalább a felét, de lehet, hogy többet.
Cívishír: Akiket nem ismer, azokhoz elmegy a kampányban? Biciklire pattan, végigjárja az utcákat, bekopog a házakba?
Czeglédi Gyula: Hiszek abban, hogy a személyes kapcsolat fontos. Az interneten, a közösségi portálokon keresztül sokakat el lehet érni egy ilyen kampányban, de kiadványokkal is igyekszünk majd eljutni azokhoz, akik a világhálón nem mozognak otthonosan. Az egyik kolléga éppen most kért meg rá, hogy a hétvégén menjünk ki a körzetébe, ismerkedjünk a helyiekkel. Felkeressük az ott lakókat, mert kíváncsi vagyok a véleményükre, a biciklizés meg ráadásul egészséges is.
Cívishír: Tudjuk, hogy nagy futballrajongó. Mi lesz a szoboszlói focival, ha megválasztják? A város azért annál többet érdemelne, mint egy középszerű csapat a megyei első osztályban…
Czeglédi Gyula: Egyetértünk! Szerintem a realitás egy NB III-as csapat lehetne. Az utánpótlás-nevelés nagyon jó, a korosztályos csapatok szép eredményeket érnek el, de aztán valahogy elvesznek ezek a gyerekek. Arra büszke vagyok, hogy amíg én voltam az egyesület elnöke a megyei első osztályból egyből feljutva végig az NB III-ban játszott a csapat.
Takács Tibor, Cs. Bereczki Attila

Forrás: civishir.hu