Hírek

Trianon 100 megemlékezés Hajdúszoboszlón

Száz másodpercig zúgtak a helyi harangok a fürdővárosban is. 
Egyetlen néppel sem bántak el gonoszabbul – többek között Nitti, az akkori olasz miniszterelnök kijelentését is felidézte megemlékező gondolatai között Czeglédi Gyula polgármester június 4-én délután, a református templomban megtartott, majd a közterületi Trianon-emlékmű felavatásával egybekötött városi ünnepségen.

 

Az elhangzott beszédek, köszöntők, szavalatok a békediktátum fájdalmas gyászünnepéhez kapcsolódva a nemzet fennmaradását, küldetését és jövőjét fejtegették, a magyarság összetartozásának fontosságát, erejét hangsúlyozták.

DSC2528-scaled
A trianoni történéseket összefoglalva a megemlékezés szónoka, Czeglédi Gyula polgármester felolvasta a Nemzetgyűlés 1920. június 4-i nyilatkozatát, továbbá beszédében kiemelte: nekünk, magyaroknak különleges feladatunk van itt, a Kárpát-medencében. A nemzet gyásza és fájdalma örökké átlengi e napot, de a nemzeti összetartozás már a jövőbe mutat, és reményt ad.

DSC2555-scaled
A város hiányt pótolt az emlékmű elkészíttetésével, az új önkormányzat az első döntései között határozott róla. Győrfi Lajos szobrászművész alkotása azt fejezi ki, hogy bár a történelmi Magyarország nemzetrészei szétestek, az angyalok a magyar királyi koronát megmentve a magyarság lelkét is megmentették – fogalmazott a hiánypótló emlékműről Czeglédi Gyula.
A megemlékezésen közreműködött magvas gondolatainak elmondásával és szavalattal Galánfi András Kossuth-díjas népművész, köszöntőt mondott továbbá Molnár-Gazsó János, a Vitézi Rend elnök-főkapitánya.

„Nem az a magyar, akinek a nagyapja is magyar volt, hanem az, akinek az unokája is magyar lesz”– hangsúlyozta.
A történelmi egyházak részéről a házigazda, Czető Norbert református lelkész Illés próféta történetével mutatott tanulságot és utat, majd Fekete András görögkatolikus parókus rendhagyó módon egy Magyarországon élő indonéz pap imádságával imádkozott. Az eseményen közreműködött Dánielffy Gergő a Kézfogás dalával, illetve Sárosi Dániel orgonán.

Az ünnepi percek a református templom melletti Kálvin téren felállított trianoni emlékműnél folytatódtak, melyet Czeglédi Gyula polgármester avatott fel a nemzeti színű szalag levételével, majd megáldotta az új szimbólumot a református és a görögkatolikus egyház képviselője.

           emlekmu  

          DSC2653-scaled

Végül a tisztelet koszorúit helyezték el itt és az I. világháborús emlékműnél.

A hajdúvárosban a trianoni megemlékezéshez mások is kapcsolódtak; délelőtt az országos kezdeményezéshez csatlakoztak a sportrepülők, akik négy géppel tettek tiszteletköröket a megegyezett időpontban szeretett városuk fölött. Este a hajdúszoboszlóiak emléktüzet gyújtottak a trianoni emlékmű terén.

          101949055_2956012631121135_2777082435769204736_n

Tibai Irma

Forrás: haon.hu