Hírek

Ünnepi Közgyűlést tartott a Magyar Fürdőszövetség

2017. november 16-17-én tartotta a Magyar Fürdőszövetség Ünnepi Közgyűlését Mórahalmon a  szövetség megalakulásának 25 jubileuma alkalmából.

A közgyűlés nyitányaként Czeglédi Gyula megtartotta ügyvezető elnöki tájékoztatóját, melyben beszámolt az előző Közgyűlés óta eltelt eseményekről.

      elnöki beszámoló
                                   A képen Czeglédi Gyula a Magyar Fürdőszövetség Ünnepi Közgyűlésén 
Többek között elmondta: 

"A májusi Közgyűlésünk óta 4 alkalommal tartottunk Választmányi ülést. A választmányi üléseken minden alkalommal terítéken volt a Közgyűlésen meghatározott 4 fő terület – az ÁFA kérdéskör, az OEP finanszírozás, a 37-es rendelet és a Magyar Fürdőszövetség kommunikációja.
Ezen kívül én személyesen azt a feladatot kaptam a Választmánytól, hogy erősítsem Szövetségünk kapcsolatát a különböző szakmai szervezetekkel, ezen belül különösen a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség irányába erősítsem Szövetségünk pozícióját.
A nyár folyamán többször találkoztam a különböző érdekképviseletek, szervezetek vezetőivel, elnökeivel, melyeken egyeztetések folytak célkitűzéseink összehangolásáról, az új szövetség megalapításáról, valamint az ÁFA-csökkentés feltételrendszerének dilemmáiról. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége vezetőjével, Könnyid Lászlóval kiemelten és többször egyeztettem. 
A Magyar Turisztikai Ügynökség felkérésére véleményeztük a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030. anyagot és az MTÜ által ez év augusztusában szervezett stratégia konferencián főtitkárunkkal együtt képviseltem a magyar fürdőket.
A szeptemberi ülésünkön a Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Juhász Szabolcs egészségturisztikáért felelős szakmai igazgató is megjelent, melyen tájékoztatást adott arról, hogy az ügynökség szakértők bevonásával kívánja a magyarországi fürdők gazdasági erejének felmérését elvégezni, valamint hatástanulmányt készítenek a gyógyszolgáltatások államilag finanszírozott kezeléseivel kapcsolatos rendeletmódosítás előkészítéséhez. Ehhez szükséges, hogy a tagok adatokat szolgáltassanak a Fürdőszövetségnek, hogy segíteni tudjuk az MTÜ munkáját. "
 
2017. október 16-án a Turizmus Summiton került ünnepélyes keretek között aláírásra a Magyar Turisztikai Szövetség létrehozása, mely akkor lép életbe, amikor a Közgyűlés ezt jóváhagyta. A Közgyűlésen az elnök a szövetség alapszabályának értelmében megszavaztatta a tagságot arról, hogy a szervezet - 10 másik turisztikai szakmai szövetséggel együtt - vállaljon-e alapítóként szerepet a Magyar Turisztikai Szövetség létrehozásában? A jelenlévők egyhangú szavazással adtak felhatalmazást.

A közgyűlésén felszólalt  Guller Zoltán, a  Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki elmondta, hogy tavaszig a kormány elé kerülhet az egészségturisztikai stratégia, mely tartalmazza  az infrastruktúra-fejlesztés terveit és a marketing elképzeléseket is. A turisztikai stratégia alapján nem pontszerűen egy-egy létesítményt, hanem az adott térségeket kell komplexen fejleszteni. Elmondta azt is, hogy a jövőben még hangsúlyosabb megjelenítését tervezik a nemzetközi viszonylatban kiemelkedő magyar fürdőkultúrának.

        Gullerrel
                                            A képen középen  Guller Zoltán és Czeglédi Gyula

A délután folyamán három, a szövetség életében korábban meghatározó szakember, Horváth Gábor, Ákoshegyi György és Németh István tartott rövid, jubileumi beszédet, felidézve a 25 évvel ezelőtti alapítástól a máig tartó fejlődést, majd kiosztották a "Kiemelkedő Fürdőszolgáltatási Tevékenységért" díjakat.  Eztuán döntöttek új tagok felvételéről, végül módosították a szövetség alapító okiratát, s létrehozták a Wellness ad hoc szakbizottságot.

A közgyűlés másnap szakbizottsági ülésekkel folytatta munkáját, illetve a minősítések átadására került sor.
A közgyűlésen adják át az Év fürdője közönségszavazás díjait. Az Év fürdője elismerést az idén a Hungarospa Hajdúszoboszló kapja, az Év feltörekvő fürdője díjat a Demjéni Termál Völgy, a Helyiek kedvenc fürdője címet pedig a szentendrei V-8 Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpont nyerte.

 MCOnet